Permata Hati

anugerah terhebat yang aku miliki dalam hidupku....segala yang dicoret untuk kenangan....

dah lama x citer pasal jalan2 cari makan...al maklum lah sekarang ni economi tak berapa ok...so sesi masak memasak harus diteruskan...sampai naik tepu otak aku pikir menu tetiap hari...tapi skali skala tu buleh ler try kat tempat2 baru...sambil2 menjenguk dunia luar....semalam kita orang kebetulan g ioi mall tu...tak plan pon...citer sebenar nak cari kedai gambar...nak amik gambar Darwish...sudahnya banyak tutup...maybe ari ahad kot...so dah alang2 kuar tu...my ayang ajak g ioi mall putrajaya...dengan tak banyak bunyi...jom jelah..hahhha...disebabkan kat ioi ni banyak sangat pilihan tempat makan...so tak ler pening sangat  nak pikir...meh kita try kat sini...




untuk permulaan aku try nasik goreng...ape entah nama dio...tapi sedap ler...memula ingat share ngan bebudak ni...skali terpaksa order satu lagi untuk aku...habis plak 3beradik tu makan...my ayang try pad kra phraw...macam gamba atas tu...sedap gak rasa makanan dia...yang best tu tomyam dia..perrggh secukup rasa...




 gamba tuan tanah harus ade...




raya ke 3 kenduri anak sedara belah my ayang...pengantin lelaki tu lah anak sedara...akad nikah nya lepas isyak...nilah pengantin nya...Faris & Atiqah...


ni plak gambar yang tak cukup korum dari family kitaorang...sebab ank2 teruna my SIL dan anak2 teruna aku xde lam gambar...pastu sorang lagi my SIL & family takde coz balik raya belah mertua...

esoknya raya ke 4...kenduri belah pompuan...aku jadi sebahagian orang yang bawak dulang hantaran...



ni family aku ngan family my SIL...time ni nasib anak2 aku nak bergamba...tapi family my SIL tetap x cukup korum...

raya ke 5...kenduri belah kitaorang plak...sempat ler berposing bagai...sebab semua catering yang buat....hahha..




raya ke 2 aku join reunion geng trojan...kali ni umoh mc tie jd host sebab mc tie ni jarang sangat balik kelate time raya...ni pon still x cukup korum...coz yatie..saloma x join....memang seronok sangat dapat jumpa geng trojan ni...xdop kejoan lain doh kalo dae jupo gak...duk ngilai pah ceroh...mujur gak semua dapat suami yang sporting...



disebabkan raya ke 2 tu x cukup korum...so repeat plak raya ke 3 di umah yatie...kebetulan anak dia demam...


 harap2 next year buleh reunion plak...


tahun ni agak mencabar sikit bagi papa aku...sebab diuji dengan sakit....bermulanya kaki bengkak akhir bulan 5...kata doc sebab gout...ni lah rupa kaki papa waktu bengkak tu...



waktu cuti sek pertengahan tahun tu sempat gak aku balik jenguk papa...waktu tu kaki masih bengkak...berkali dikejar ke kecemasan hospital kota bharu...sebab sakit yang teramat sangat...seminggu seblom puasa...bengkak kaki surut....lega aku dengar...tapi lagi skali ujian buat papa...ari sabtu(3ramadhan)...kaki papa sakit sangat sampai lembik satu badan...terus adik ipar aku bawak ke kecemasan...mujur gak adik ipar aku jumpa kawan dia...terus ke zon kuning...di xray..dan keputusannya ade nanah kat buku lali papa...kiranya bengkak surut tapi tinggal nanah...terpaksa admit sebab esok pagi(4ramadhan) konon2 nak buat operation buang nanah...sudahnya ari isnin(5ramadhan) kul 10mlm baru operate kaki papa...dari aras betis sampai ke buku lali....abis operation kul 1....sian papa...ni kiranya kali pertama papa masuk hospital sepanjang idup dia...2minggu jugak ler papa duk hospital....tapi sayangnya aku tak balik...harapkan adik ipar aku...dan jugak adik bongsu aku kebetulan kelas dia ari isnin sapa khamis je...so dapat ler dia jaga papa...
ni plak lepas operation...xleh tido papa sebab sakit sangat2 lps operate...


sepangjang duk hospital...papa diasingkan dari orang lain...sebab takut kuman...kira nya duk bilik sorang....ni wajah papa waktu lam hospital...sedih rasa ati tengok keadaan papa...kurus sangat papa sekarang ni...




dan lepas papa kuar hospital...still lagi kena cuci luka tu...so aku decide suruh adik aku bawak g klinik swasta...dan takat ari ni luka ari tu makin kering...cuma amik masa lah sebab papa ade kencing manis...buat masa loni papa xleh jalan macam biasa lagi.....nak ke toilet terpaksa papah...tapi ari selasa lepas waktu g cuci tu doc kata ade lagi nanak kat tapak kaki...so doc terus korek nanah tu idup2...aku yang dengar pon rasa ngilu tak terkata...ape tah lagi papa yang merasa...harap2 lepas ni luka papa sembuh sepnuhnya...amin...rindu saat papa masih sihat...




assalamualaikum....ya allah lama giler tak update blog...ok jom kita mula ngan citer raya dulu...tahun ni kali ke 2 beraya tanpa mama...rindu sangat2 ngan arwah mama....al fatihah buat mama...moga tenang di sana....aku balik ari selasa...so tak merasa lah jem....raya tahun ni agak suram sikit sebab papa aku tak berapa sihat...pasal yang tu nanti aku buat entry lain...dan raya kali ni aku sepenuh nya jadi tukang masak...kena siapkan menu d pagi raya...menu macam arwah mama buat...nasi dagang ngan gulai ikan aye...gulai ayam..gulai udang...

ni lah gambar aku raya anak beranak d pagi raya...



ni lah gaya papa aku beraya tahun ni...sempat jugak aku adik beradik amik gamba ngan papa...sayu je ati tengok papa...



 ni plak kanak2 ribena...riuh rendah umah jaso budak berlima ni lah....



ni citer ari jumaat lepas...first time try makan kat sini...kebetulan ari jumaat tu my ayang balik awal..so jom jaln2 kat ioi mall putrajaya...lam tu banyak tempat makan yang best2...tapi lebih tertarik nak try kat sini...



ni menu yang kita orang order...pasta & meatball ni aku share ngan Darwish dan Dhafir...

yang ni my ayang punya...rib eye kalo tak silap ler...ok lembut je daging dia..


yang ni of course Danish punya...dia sorang makan benda ni...tu pon tak cukup...memang suka sangat anak aku yang sorang makan steak...tekak omputih gitu...

try milk shake...sedap sebab dia campur ngan caremel...minum sekali rasa ok...tapi masuk kali ke 2 rasa muak...mungkin sebab aku bukan penggemar susu kot...


secara keseluruhan makanan dia ok..sedap...servis pon cepat gak...rege dia standard...tapi kalo guna cimb credit card buleh diskaun 10%...





ini kisah 1minggu seblom cuti sek...alhamdulillah tahun ni ade rezeki nak merehatkan minda...kebetulan nak redeem point kat agoda...so meh ler kita relax2...dan tempat yang dipilih Grand Lexis kat P.D...ni kira kali ke 2 kitaorang stay kat sini...saje pilih kat sini...kali ni pon amik bilik grand pool villa jugak...tapi yang ni kira sempit sikit lah dari yang dulu...pastu yang ni kena naik buggy coz jauh kat ujung....jadi merasa ler naik buggy...

tapi seblom check in...kita orang singgah kat ostrich park...bayaran masuk  dewasa rm10..kanak2 rm6...kat kaunter tu ade jual makanan utk binatang...so korang buleh ler...pastu ade gak photo both gitu...rege gamba tu 1keping rm25...kalo 3keping rm50...ade banyak gak ler binatang lam tu...ank2 aku seronok dapat bagi ayam makan...orang tak pernah ade pengalaman camtu katakan...





dah abis pusing kat situ...kitaorang singgah kat rumah terbalik...dekat je ngan ostrich farm tu...rege tkiet untuk dewasa rm15...kanak2 rm13...bawah 900cm free...tempat dia xde lah besar mane pon...sebab nak g sabah xtahu bila...so datang lah umah terbalik kat pd pon jadilah...hahha..









dah abis posing lam tu...kita orang terus g check out...tapi seblom tu pegi beli lunch dulu...memula nak beli nasi aym cowboy...tapi tutup plak doh...so beli mc d jelah...bila nak check in bilik x siap lagi...kena tunggu pihak hotel call...so lepak ler lam keta...kul 2.30 baru dapat bilik...masuk lam bilik semua excited nak mandi...termasuk si debab aku...skali masuk pool...dia menangis...maybe takut kot...sebab kaki terapung camtu...last2 bawak kuar...tinggal 2beradik tu jelah mandi...kul 6 kuar cari makan malam...kena cepat sebab malam tu ade bola final piala malaysia...sekali lagi makan medan ikan bakar...restoranyang sama cam dulu...tapi kali ni rasa masakan dia tak berapa sedap...membazir je bayar 100++....
malamnya layan bola...tapi sayang kelate kaloh..esok pagi breakfast kat lam bilik je...sambung mandi lagi 2beradik tu...tapi kejap je...bosan katanya...Dhafir aku ajak mandi sampai ke sudah tak nak..kul 11 lebih chekc out...pastu singgah makan kat Las Vacas Sri Hartamas...




Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...