Permata Hati

anugerah terhebat yang aku miliki dalam hidupku....segala yang dicoret untuk kenangan....

weekend lepas aku satu family g rehatkan minda kat bukit tinggi...tapi seblom tu g lunch dulu kat restoran abg hasan kat r&r awan besar...senang makan kenyang2 barulah tak berlagu anak2...senang nak ronda2...sampai kat pintu masuk kena bayar...2dewasa 2kanak rm40...tapi buleh claim kat hotel...kita orang stay kat colmar tropicale...macam biasa book nga agoda...nilah bilik kami...


lepas check in ingat nak turun terus...skali ujan...so dah reda barulah kita orang turun jenjalan...memula singgah jap kat sini...bagi budak2 ni main keta ni je pon...sebab mahal nak tukar token...


pastu kuar masuk kedai nak cari fridge magnet...sementara nak tunggu ujan berenti...alhamdulillah lepas tu cuaca sanagt mengizinkan...so layankan aje gambo2 ni....




memang best datang sini...tenang je...tapi kali ni memang aku tak jejak pon japanese tea house...botanical garden...animal park..sebab tak larat nak daki tangga +dukong si debab tu...datang sini pon just nak santai2...nama pon nak rehatkan minda...jalan2 sekitar hotel ni je....malamnya kita orang dinner kat Le Poulet Roti...makanan dia macam keny rogers...rasa sedap..rege pon tak mahal...actually kat sini banyak kedai makan...buleh pilih....so tak yah risau...pastu esok pagi breakfast kat Lse Blason...just bayar utk Danish je rm 17...tapi memang banyak ler makanan dia...puas hati ler ngan service hotel ni...insya allah kalo ade peluang kita repeat lagi...bergambar lepas breakfast...Danish sibuk nak jalan2 lagi...so layankan aje...


itulah saje citer aku di ujung minggu...




ari jumaat malam...aku anak berank g dinner kat tempat baru....kebetulan my ayang dapat rezeki lebih...so blanja ler anak bini...restoran ni buleh dikatakan dekat jugak ler ngan kaw umah aku...area kajang...


so sementara tunggu makanan sampai...sempat ler snap gambo....


 nilah dia makanan yang aku order...meat lover's combo platter....yang ni aku share ngan my ayang...sebab 2beradik tu masing2 nak makan fish & chips...tak nak share plak tu...nak sorang satu...angin je aku...

tapi makanan kat sini memang betul2 sedap...tak rugi ler mencuba...portion dia pon banyak...suasana lam restran tu pon sangat cosy.....yang penting servis dia cepat...tapi diingatkan yek rege dia diluar jangkaan...padan ngan makanan dia....so pakat2 ler g try...sekian tima kasih...




2bulan berlalu....namun terasa baru cam semalam arwah mama pergi...terasa rindu sangat2...."walau sedetik rindu mengcengkam terasa pedihnya"....begitulah yang aku rasai....tak terluah ngan kata2...setiap kali aku tengok orang ngan mak masing2....sayu hati aku....terus terbayang muka mama....kekadang terlintas di fikiran aku...nape lah allah amik mama...nape tak amik makcik2 yang dok umah orang2 tua....makcik2 yang dibuang ank sendiri....makcik2 yang merempat....nape mesti mama....tapi tulah apekan daya aku....alllah lebih sayangkan mama...sungguh pon kehidupan aku berjalan seperti biasa....tetap rasa ade kekosongan.....doa aku moga mama tenang kat sana...amin..al-fatihah....sekarang ni hanya ade papa...tapi tulah bila aku tepon tanya khabar papa...sepatah ditanya sepatah dijawab....tak macam mama....sudahnya aku borak ngan adik aku....memasing rindu tempat untuk bercerita...so jadilah sesi luahan rasa....

semalam aku g try nasik kerabu kat gombak...giler jauh...tapi tulah dasar kaki jalan...even sekarang ni minyak naik lgi 0.30sen.....patutnya aku berjimat cermat...tapi tak tahu nak kata ler....yelah aku ni ari2 masak...so sekali sekala nak gak ler makan kat luar...baru kembang otak aku ni haaa...actually kedai ni dah lama beroperasi...aku je yang xtahu...kebetulan ari sabtu aku tengok"nasik lemak kopi o"...so my ayang ajak jom g try...aku cepat je angguk...nilah kedainya....pandai2 ler korang guna gps yek...


so nilah nasik kerabu yang aku and my ayang order...pade tekak aku...oklah rasa nasik kerabu dia memang sedap...terbaik...tapi portion dia cam sikit sangat...ke aku yang kelaparan...rege dia pon berpatutan ler...cuma servis dia je slow...

gambo semua dari en.google...
tulah citer jalan2 cari makan di ujung minggu....sekian...


alahaiii dah abis cuti sekolah...baru je aku terasa nak rehat2....kan bagus kalo tetiap bulan ade cuti sek 1week...hahha...melampaukan aku....yang best time cuti sek...aku tak perlu nak kejar masa...so buleh wak keje sambil relax2...kalo rasa rajin aku buat...kalo malas aku biar dulu....tapi satu je yang pasti dapor aku sentiasa berasap....Danish ngan Darwish keje diorang asyik nak makan je.....Dhafir pon tumpang skaki....dah macam keje menoreh plak....asyik lapar je manjang....padehal dok tengok tv je keje diorang ari2....dan sepanjang cuti tu xde plak bebudak ni cakap bosan...yelah tersadai je kat umah...mungkin serik kot waktu g jalan kat cameron...hahha...so ari sabtu ahad...aku pon amik cuti ler masak....ari sabtu sibuk ngan urusan kat klinik....ari ahad my ayang bawak g sunway piramid....lama giler tak ukur sunway piramid ni...sempat ler shopping sikit...hahhha..skali nampak ler kuda ni....Darwish dok sibuk nak naik kuda....so layan kan aje...

Danish mungkin dah besar...so dia xde nya excited nak bergambo....tu cer tengok kat belakang budak baju biru....tulah Danish....suruh jaga stoller...dia tinggal lagu tu je...mulanya my ayang senyap2 plan nak try makan kat Tony Romas...skali bila dia cakap kat aku....aku cam terkejut ler...terus tukar g makan kat carl's jr....bukan ape rege kat tony romas kan mahal...so aku rasa baik pikir dulu ler...kesian gak my ayang frust...


ari sabtu lepas aku sekuarga g cameron highland....kononnya nak merehatkan minda....tapi sebaliknya...lagi menyesakkan....macam biasa aku book hotel melalui agoda....disebabkan tengok harga bilik yang murah...tambah ngan kebengongan aku sendiri...tanpa fikir cuti sekolah bermula....maka beli ler 1night stay....kat century pines resort...

kuar dari umah lam kul 9++.....sebab aku plan kalo sampai awal buleh ler jenguk2 ladang teh ke...lavender garden ke....skali bila sampai kat slim river...jem ler plak....hingga ler exit simpang pulai....memang gila babi jem...tension sungguh aiihh...my ayang saje je ikut simpang pulai...katanya jalan lagi ok dari tapah....bukan ape dia takut anak bini kesayangan dia muntah....dah lepas jem kat exit simpang pulai...skali lagi stuck lam jem....kat cameron highland plak...start dari brinchang tu dah slow...ade one time tu stop lebih 10minit....lagi menamgahkan tension....dah ler anak2 aku dok berdikir lapar...bosan...macam lagu lagi lah...ikut ati nak je patah balik....tapi mengenangkan duit yang dah dibayar...pasrah jelah...akhirnya dekat kul 4 baru lah sampai kat hotel...sementara tunggu my ayang check in...amik ler gambo 3beradik ni....aku dah takde mood...


dah check in dapat ler bilik kat tingkat 2...paling dekat nga lif....kali ni aku amik bilik deluxe...sebab anak 3kan...so memang perlu bilik yang besar agar selesa...cam biasa aku suka buat sport check....bilik dah ok kemas tapi sayang toilet je yang tak dibersihkan....memula aku suruh my ayang call reception...sebab aku sibuk dok amik gambo....

 ni dari balkoni bilik aku...

tunggu punya tunggu tak sampai...dah perut dok mendidih lapar...kali ni aku sendiri yang call....tak sampai 5minit cleanner tu datang...dah lepas dorang bersihkan toilet...kita orang kuar cari makan....tak ajuh dari hotel...ade deretan shoplot...makan kat kedai mamak je...dah abis makan ingat nak ler g jalan2...tapi nan hado...last2 bawak budak2 g taman depan hotel tu je...sementara tunggu Danish Darwish main...ni ler hasilnya...


malamnya kita orang just dinner kat hotel.....sambil tunggu makanan baik ler amik gambo...at least anak2 tak bising...dok tanya mane makanan....tapi kat cafe dia lah ramai mane...


dah abis makan...terus naik bilik...nak rehat...tapi ade misteri nusantara yang berlaku....kul 12tengah malam...Dhafir tetiba nangis...so aku pon angkat dukong...dalam pade tu aku bunyi cam ore dok bertukang...lam ati tertanya2 sape plak yang dok mengetuk...lepas tidokan Dhafir...aku tutup mata sambil mulut dok baca ayat khursi...skali lagi kul 3 pagi...Dhafir nak susu...aku kejutkan my ayang suruh buat susu...sambil susukan Dhafir aku bunyi cerek air...aku terus dok baca ayat khursi smabil mata pejam...takut giler...ni lah first time aku lalui benda ni...giler mengerikan...kul 7pg baru aku berani citer kat my ayang...
breakfast kat hotel je...just tambah untuk Danish je rm17.40...Darwish free...sebab 6th ke atas baru kena bayar...lepas breakfast...kita orang ke strawbery park yang dekat ngan umah persekutuan....g beli jem strawbery yang my SIL kirim...pastu beli sikit strawbery untuk aku anak beranak makan...dah abis beli terus balik hotel...nak kemas baju...coz aku plan nak check out awal...sebab nak singgah kat lavender garden....skali lagi stuck lam jem...pastu bila sampai depan lavender garden tu xde plak parking...giler ramai manusia ni...last2 terus balik umah...my ayang cakap xpe nanti kita datang lagi...insya allah tapi kalo datang lagi pon...hotel ni bukan lah pilihan aku....bergambo seblom balik...


tulah saje citer aku untuk cuti2 kali ni....yang pasti 1benda yang aku belajar...jangan gatal2 nak g bercuti time cuti sekolah....buat penat badan je...

ari ni besday anak jate aku yang bongsu....betul ko bongsu...hahhha...pejam celik pejam celik dah setahun budak gemoks ni...alhamdulillah Dhafir membesar ngan jayanya...makin lasak....suka "mengemas umah"....suka makan....kalo aku cakap "adik nak makan..laju je dia datang dekat.."tapi sekarang Dhafir blom lagi betul2 dapat lesen berjalan....takat selangkah dua je...tak tahu nak cakap....harap2 cepat ler dapat kaki....kalo bab makan dah macam2 aku try bagi...nasik...roti...senang kalo g memana...dan alhamdulillah perut dia tak meragam...


buat MUHAMMAD DHAFIR IZZAT...mummy doakan semga Dhafir sentiasa sihat dan membesar bagai juara....happy besday ...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...