Permata Hati

anugerah terhebat yang aku miliki dalam hidupku....segala yang dicoret untuk kenangan....

sekrang kan musin open house...tapi aku xde niat pon nak wak open house...hahha...last week my ayang suggest nak bawak g citta mall...kat area ara damansara...aku on jelah...lagipon tak pernah pegi pon...ape salah nya kalo jenguk2 kan...disebabkan orang lain sibuk beropen house...so kalo g shopping complex confirm tak serabut...tapi kat citta mall ni w/pon dah lama buka...kedai still tak banyak...tapi tempat makan dia semua yang taste orang2 kaya...lepas pusing2 tak tentu hala...kita decide nak try makan kat tony romas...kebetulan ade promosi macam kat bawah ni...so my ayang order ler benda alah ni +shrimp scampi pasta...semua nya share ramai2...komen setulus ikhlas...memang ribs dia terbaik...lembut..padat ngan isi....terasa sos perapan dia...pasta pon sedap...tapi jenuh nak perabih ribs dia tu...mujur gak anak sedara aku alia pon sama...servis dia memang laju ler...pastu yang syoknya budak2 diorang akan bagi kertas ngan pensil warna...




 sempat snap gambo sementara dok bincang nak makan ape...sebab bila dah sampai makanan semua excited nak merasa...



kesimpulannya kalo setahun skali buleh ler makan kat sini...hahhha...


raya ke 4 kawan2 aku a.k.a geng trojan datang umah...sepatutnya raya ke 3 kita orang reunion...tapi aku tak dapat join sebab ade hal yang tak dapat dielakkan...tapi bukan semua pon geng trojan datang umah aku pon..lagi pon tak dirancang...tetiba je wasap kata nk datang...aku ok je...entah bila ler semua geng trojan dapat berkumpul...tapi aku bangga ade sahabat seperti geng trojan ni....tenkiu noje....ida....yatie...wanie...mek ma...mek tie...sulong...







assalamualaikum...baru dapat update blog....citer raya kali ni hanya suam2 kuku je...maklum ler ni first time raya tanpa mama...aku balik ari jumaat pagi...so tak terkena jem yang agak teruk....slalunya kalo ari aku bertolak balik...mama akan tanya nak buka puasa makan ape...segala akan tersedia...just sebut je...tapi kali ni terpaksa mencari sendiri juadahnya...yang menambahkan lagi pilu di ati...ketika malam raya...ketika dengar takbir...rindu sesangat kat mama....seblom ni juadah utk raya mama yang akan sediakan semuanya...kali ni aku terpaksa masak sendiri gulai udang je pon...cer bayangkan...riuh rendah aku adik beradik cari bahan2 nak masak malam tu....saat tu terlintas di fikiran aku kalo ler aku ade kuasa buleh aku hidupkan mama semula....mujur gak my ayang bagi idea suruh beli udang....nasib baik gulai udang tu menjadi....w/pon bukan 100% macam air tangan mama....tapi seakan2 mama yang masak....kalo tak terpaksa ler hadap nasi dagang +gulai ikn aya +gulai ayam aku tempah...haha...tapi seronok tengok papa makan nasik dagang ngan gulai udang....berkali2 dia makan...dan buat pertama kali nya balik kali ni aku terpaksa jadi chef...masak utk semorang lam rumah tu...

sempat gak bergambar satu family lepas my ayang balik sembahyang raya...sementara tunggu papa aku balik dari masjid...lepas je papa balik...terus ke kubur mama...pastu keje aku layan je tetamu yang datang...w/pon tak seramai seperti tahun2 lepas...itu jelah citer aku di raya pertama...raya ke 2 balik kg my ayang...





patut nya dah lama aku citer pasal gateaway yang sekian kali nya...seminggu seblom puasa aku g berehat kat The Legend cherating...saje je book sebab ade promosi murah kat agoda...tapi kali ni update seringkas yang mungkin....ni kali ke 2 aku stay kat the legend...so bilik lebih kurang yang dulu gak...seblom check in kitaorang lunch kt warung mizi kalo aku x silap ler...kalo dari k.l warung ni seblom the legend...makanan buleh ler makan...ade nasik ayam..nasik sup...


bila petang sikit bawak turun anak2 bertuah mandi kolam...w/pon bahang panas tu terasa...budak 2orang tu relax mandi kolam...kali ni aku join sama masuk pool...sebab pegang Dhafir..even aku letak dia lam pelampung...tapi cam risau takut terbalik je...almaklum ler Dhafir ni kan debab...takut pelampung tu tak leh tampung berat dia..


dah abis mandi kolam my ayang ajak g pantai plak...kali ni aku jadi penunggu meja...my ayang layan 3beradik tu main air...Dhafir memula aku letak kat pasir...keras je kaki dia tak nak jalan lansung okey...pastu my aayng cakap biar jangan layan...last2 dia mengalah ikut je daddy dia...hahhha..





malamnya kami dinner kat pak su seafood sri pelabuhan....tapi hampeh seafoos nya xde...putuh angin sungguh ...last2 order nasik goreng cina..kueh teow ladna...nasik lemak...rasanya tak sedap...pastu servis dia memang ler lembab tahap siput...nyesal aku tak g kedai lain...




dah 4 ari berpuasa...rutin aku sebagai bibik first class tetap berjalan seperti biasa...namun dalam sibuk ngan rutin harian...hati aku teringat kat arwah mama...kalo ler arwah ade...mesti bestkan....aku kalo nak masak tu mesti refer kat mama...mujur gak cara masakan mama aku tulis kat buku....w/pon tak sesedap air tangan mama...kurang2nya kalo tekak rasa tingin buleh ler aku buat... teringat tahun2 seblom ni...masuk je bulan posa mulalah aku plan ngan mama...menu sepanjang aku dok kat kampong time raya ler...almaklum lah aku kan mem besar....so banyak benda kena tanya persetujuan aku...dan mama hanya ikut je karenah anak2...dan tahun ni aku menyambut ramadhan ngan penuh kesayuan...tak tergambar perasaan aku tika dan saat ini...rindu serindu rindunya...

lama sungguh tak update blog...bukan sibuk pon cuma buat2 sibuk je...dan sebab utama adelah aku balik kampong...so pepeham jelah...balik kali ni agak lama gak sebab my ayang just antar je aku & anak2...sebab dia x leh cuti...pastu last week baru ler my ayang amik balik...balik kali ni memang terasa sangat ngan ketiadaan mama...selalunya kalo aku balik...muka mama dan papa ler yang memula skali aku nampak...sebabnya diorang berdua mesti tunggu depan muka pintu...dan kini hanya papa je yang menanti...macam nampak2 je mama lam umah tu...seminggu di kampong...sempat gak jenguk rumah baru mama..rasa syahdu je bila masuk kawasan perkuburan ni...seblom ni xdelah rasa syahdu sangat kalo ke kubur arwak tok nenek...tapi ni mungkin orang yang paling aku rapat...tu feeling dia rasa lain bebenor...dan kini baru aku faham perasaan my ayang bila tetiba rasa rindu menjengah...
 dan inilah insan yang setia menjenguk saban ari...sedih je bila tengok wajah papa...ternyata papa masih blom buleh terima kenyataan yang dia dah hilang soul mate dia buat selamanya...yelah dia buleh cakap"posa kali ni mama xdok ler dop"....agaknya baru sedar kot yang mama dah xde...

dan selama aku dok kat kampung..sempat ler g pasar besar....beli keropok ler...beli brg yg jiran kirim ler...beli baju melayu my ayang & anak2 untuk aya nanti...selain makan tido membesarkan body...letih melayan karenah budak 5orang ni...nilah cucu2 yang meriuh rendah kan suasana...dan jugak menghibur ati papa tok....



last week sekali lagi aku anak berank g merehatkan minda...kali ni kat port dickson plak...macam biasa ler booking membooking ni...melalui en. agoda...seblom check in...singgah beli nasik kukus kat cowboy place...senang makan kat hotel...kalo makan kat kedai...ngan cuaca yang panas...ngan nak berperang lagi...so itulah jalan terbaik seblom aku bertukar menjadi tarzan...bila nak check in bilik tak siap lagi...so lepak dulu kat lobby...ni gambo yang aku upload kat kat fb...ramai yang komen aksi Darwish...actually aku pon tak perasan yang dia baring...bila nak upload tu baru perasan.....nasib baik gak tak lama sangat menuggu kat lobby...
 
dapat bilik kat tingkat 7...ni lah bilik nya...agak luas...
 pemandangan dari bilik...bila tengok kapal2 ni semua...Darwish paling sibuk dok tanya berulang kali bila nak naik kapal ni...letih nak menjawab...skali kena ngan aku...terus diam...

lepas makan...lepak2 lam bilik....nak kuar tengok2 sekitar hotel pon rasa letih...ngan cuaca panas lagi...mane nak berkejar ngan si debab aku lagi...baik aku biar diorang berlari melompat lam bilik...kurang2 aku leh landing2 atas katil...nikmat wooo...lepas asar lam kul 5 camtu...kita orang turun...ingat nak ronda2 tengok pemandangan sekitar hotel...tapi my ayang ajak ronda2 naik keta...katanya nak g P.D Waterfront...ok jom...sampai sane tak turun pon just pusing2 nak tengok ape ade kat situ...actually kat situ banyak kedai2 makan...macam2 ade...last2 singgah starbuck je...pastu terus balik hotel....sampai kat hotel Danish & Darwish nak mandi kolam...layan je...

si debab tak join same...sebab my ayang malas nak tukar baju...so meh ler kita bergambo ye..


 nak menangis si debab ni bila lelama ajak bergambo...last2 biar je dia berjalan...

malamnya kita orang just makan kat hotel je...ingat ade ala carte...rupanya buffet je...rege dia dewasa rm48...kanak2 rm24...mulanya aku tak nak...yelah rasa cam mahal je bayar...sekali budak hotel tu cakap bayar untuk dewasa je...kanak2 free...aku pon oklah...banyak gak makanan dia...masakan pon sedap jugak ler...3beradik bergambo lagi...

esok pagi breakfast kat hotel gak...untuk Danish pon free gak...alhamdulilah jimat duit...hahhha..skali lagi jalan2 tengok pemandangan...lepak2 tepi kolam...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...