Permata Hati

anugerah terhebat yang aku miliki dalam hidupku....segala yang dicoret untuk kenangan....

patut nya dah lama aku citer pasal gateaway yang sekian kali nya...seminggu seblom puasa aku g berehat kat The Legend cherating...saje je book sebab ade promosi murah kat agoda...tapi kali ni update seringkas yang mungkin....ni kali ke 2 aku stay kat the legend...so bilik lebih kurang yang dulu gak...seblom check in kitaorang lunch kt warung mizi kalo aku x silap ler...kalo dari k.l warung ni seblom the legend...makanan buleh ler makan...ade nasik ayam..nasik sup...


bila petang sikit bawak turun anak2 bertuah mandi kolam...w/pon bahang panas tu terasa...budak 2orang tu relax mandi kolam...kali ni aku join sama masuk pool...sebab pegang Dhafir..even aku letak dia lam pelampung...tapi cam risau takut terbalik je...almaklum ler Dhafir ni kan debab...takut pelampung tu tak leh tampung berat dia..


dah abis mandi kolam my ayang ajak g pantai plak...kali ni aku jadi penunggu meja...my ayang layan 3beradik tu main air...Dhafir memula aku letak kat pasir...keras je kaki dia tak nak jalan lansung okey...pastu my aayng cakap biar jangan layan...last2 dia mengalah ikut je daddy dia...hahhha..





malamnya kami dinner kat pak su seafood sri pelabuhan....tapi hampeh seafoos nya xde...putuh angin sungguh ...last2 order nasik goreng cina..kueh teow ladna...nasik lemak...rasanya tak sedap...pastu servis dia memang ler lembab tahap siput...nyesal aku tak g kedai lain...




dah 4 ari berpuasa...rutin aku sebagai bibik first class tetap berjalan seperti biasa...namun dalam sibuk ngan rutin harian...hati aku teringat kat arwah mama...kalo ler arwah ade...mesti bestkan....aku kalo nak masak tu mesti refer kat mama...mujur gak cara masakan mama aku tulis kat buku....w/pon tak sesedap air tangan mama...kurang2nya kalo tekak rasa tingin buleh ler aku buat... teringat tahun2 seblom ni...masuk je bulan posa mulalah aku plan ngan mama...menu sepanjang aku dok kat kampong time raya ler...almaklum lah aku kan mem besar....so banyak benda kena tanya persetujuan aku...dan mama hanya ikut je karenah anak2...dan tahun ni aku menyambut ramadhan ngan penuh kesayuan...tak tergambar perasaan aku tika dan saat ini...rindu serindu rindunya...

lama sungguh tak update blog...bukan sibuk pon cuma buat2 sibuk je...dan sebab utama adelah aku balik kampong...so pepeham jelah...balik kali ni agak lama gak sebab my ayang just antar je aku & anak2...sebab dia x leh cuti...pastu last week baru ler my ayang amik balik...balik kali ni memang terasa sangat ngan ketiadaan mama...selalunya kalo aku balik...muka mama dan papa ler yang memula skali aku nampak...sebabnya diorang berdua mesti tunggu depan muka pintu...dan kini hanya papa je yang menanti...macam nampak2 je mama lam umah tu...seminggu di kampong...sempat gak jenguk rumah baru mama..rasa syahdu je bila masuk kawasan perkuburan ni...seblom ni xdelah rasa syahdu sangat kalo ke kubur arwak tok nenek...tapi ni mungkin orang yang paling aku rapat...tu feeling dia rasa lain bebenor...dan kini baru aku faham perasaan my ayang bila tetiba rasa rindu menjengah...
 dan inilah insan yang setia menjenguk saban ari...sedih je bila tengok wajah papa...ternyata papa masih blom buleh terima kenyataan yang dia dah hilang soul mate dia buat selamanya...yelah dia buleh cakap"posa kali ni mama xdok ler dop"....agaknya baru sedar kot yang mama dah xde...

dan selama aku dok kat kampung..sempat ler g pasar besar....beli keropok ler...beli brg yg jiran kirim ler...beli baju melayu my ayang & anak2 untuk aya nanti...selain makan tido membesarkan body...letih melayan karenah budak 5orang ni...nilah cucu2 yang meriuh rendah kan suasana...dan jugak menghibur ati papa tok....



last week sekali lagi aku anak berank g merehatkan minda...kali ni kat port dickson plak...macam biasa ler booking membooking ni...melalui en. agoda...seblom check in...singgah beli nasik kukus kat cowboy place...senang makan kat hotel...kalo makan kat kedai...ngan cuaca yang panas...ngan nak berperang lagi...so itulah jalan terbaik seblom aku bertukar menjadi tarzan...bila nak check in bilik tak siap lagi...so lepak dulu kat lobby...ni gambo yang aku upload kat kat fb...ramai yang komen aksi Darwish...actually aku pon tak perasan yang dia baring...bila nak upload tu baru perasan.....nasib baik gak tak lama sangat menuggu kat lobby...
 
dapat bilik kat tingkat 7...ni lah bilik nya...agak luas...
 pemandangan dari bilik...bila tengok kapal2 ni semua...Darwish paling sibuk dok tanya berulang kali bila nak naik kapal ni...letih nak menjawab...skali kena ngan aku...terus diam...

lepas makan...lepak2 lam bilik....nak kuar tengok2 sekitar hotel pon rasa letih...ngan cuaca panas lagi...mane nak berkejar ngan si debab aku lagi...baik aku biar diorang berlari melompat lam bilik...kurang2 aku leh landing2 atas katil...nikmat wooo...lepas asar lam kul 5 camtu...kita orang turun...ingat nak ronda2 tengok pemandangan sekitar hotel...tapi my ayang ajak ronda2 naik keta...katanya nak g P.D Waterfront...ok jom...sampai sane tak turun pon just pusing2 nak tengok ape ade kat situ...actually kat situ banyak kedai2 makan...macam2 ade...last2 singgah starbuck je...pastu terus balik hotel....sampai kat hotel Danish & Darwish nak mandi kolam...layan je...

si debab tak join same...sebab my ayang malas nak tukar baju...so meh ler kita bergambo ye..


 nak menangis si debab ni bila lelama ajak bergambo...last2 biar je dia berjalan...

malamnya kita orang just makan kat hotel je...ingat ade ala carte...rupanya buffet je...rege dia dewasa rm48...kanak2 rm24...mulanya aku tak nak...yelah rasa cam mahal je bayar...sekali budak hotel tu cakap bayar untuk dewasa je...kanak2 free...aku pon oklah...banyak gak makanan dia...masakan pon sedap jugak ler...3beradik bergambo lagi...

esok pagi breakfast kat hotel gak...untuk Danish pon free gak...alhamdulilah jimat duit...hahhha..skali lagi jalan2 tengok pemandangan...lepak2 tepi kolam...




dah lama aku tak bercerita pasal anak2 bertuah aku ni...so ari ni ade masa terluang meh ler tulis perkembangan diorang....ni lah wajah2 anak bertuah aku...Danish dah jadi anak teruna...cepat je besar...tapi w/pon dah umur 8tahun...still lagi manja kededek....kalo kena marah sikit mesti menangis...padahal tak kena pukul pon...aku ugut je....terus bergenang air mata...lagi satu peel dia suka sangat menjawab mulut aku....kalo suruh pape ade je alasan...mujur gak dari segi pelajaran alhamdulillah semua ok...cerdik ikut daddy...w/pon kekadang ade jugak careless dia...
yang no 2 plak...Darwish...hat ni memang suka bagi angin taufan kat aku...kalo larang or panggil buleh je dia buat dek je...sejak sek ni ade ler peningkatan dari segi menulis...mengeja pon dah kira lulus...kalo baca pon dah kira buleh...tapi standart ayat2 pendek cth"bapa anis polis"...yang ni pon cerdik ikut daddy gak...agak rajin jugak ler mengeja...tak kira ler dalam keta ke...kat kedai makan ke...tapi dia pantang kalo abang tak g sek...ngan dia dia skali cuti...walhal takde sangkut paut pon...
yang last plak...Dhafir ni sejak buleh berjalan ni...ya allah bukan main lagi ligat dia..suara pon nyaring...nak2 kalo dia menjerit nak kan sesuatu dari abang2 dia....yang paling pantang dengar sebut atas...dia ler dahulu naik tangga...kalo abang2 dia baca buku dia pon sibuk gak...suka lepak kat bilik abang2...tapi seronok ler ngan keletah dia...w/pon ade masanya buat aku meroyan...blom buleh cakap lagi...sekadar sebut ma...dap(sedap)..harap2 yang ni pon cerdik ikut daddy gak..
itulah kisah anak2 jate aku...anugerah terhebat kurniaan allah...w/pon kekadang buat darah aku naik...buat aku mengucap panjang...buat aku selalu urut dada...tapi aku amat2 bersyukur dan berbangga ngan kehadiran mereka bertiga...




weekend yg lepas aku anak beranak g rehatkan minda kat lost world of tambun...macam biasa ler book bilik ngan en. agoda...kuar umah awal tapi sayang on the way ujan sepanjang perjalanan...sampai2 terus check in... letak barang semua...tukar siap2 baju budak2 ni....terus ke theme park dia...bukan ape takut nanti....rugi bayar tapi tak sempat nak teroka dari ujung ke ujung...harus diingatkan...kalo dah masuk theme park ni...xleh kuar sekejap2...kalo kuar dia terus gunting gelang kat tangan tu...kalo nak masuk balik sila ler beli tiket baru...gitu kekdah dia...aku beli tiket masuk theme park ni kat groupon...so jimat lam 40 hengget gak...buleh guna duit tu untuk makan2 kat dalam tu...kalo korang stay kat hotel dia...bila beli tiket masuk tu dapat 10% diskaun...
aku bila g bercuti memang dah jadi satu kewajipan jadi penunggu meja...kebetulan plak ujan waktu tu...tapi Danish ngan Darwish bising nak mandi jugak...so my ayang biarkan aje...si debab ni pon join skali...seronok dia dok lam air...tapi tak lah my ayang dok tengah ujan...yang 2beradik tu je biar kena ujan...





agak dah bosan main air...kita orang naik train plak...nak jalan kaki pon buleh...tapi sebab ujan rintik2 kita decide tengok sekitar theme park dari train je..2xkali kita orang naik train ni...


lepas tu kita orang g makan...actually ade 2 tempat makan...satu tu ala2 food court gitu...murah sikit ler banding ngan yang satu lagi...restoran...so korang buleh ler pilih ikut anak tekak memasing...dah abis makan sambung lagi main air 2beradik tu....Dhafir je aku tukarkan baju dia...bukan ape takut lelama sangat lam air kang demam plak...kita orang kuar dari theme park tu dekat2 kul 6...kira puas ati ler Danish & Darwish ...
dah kuar ingat nak terus balik bilik....skali 2beradik ni lapar plak...nak makan mc donald...so layan kan aje...lepas maghrib aku ngan my ayang just makan kat papa rich je...bawah hotel je...senang citer...lam kul 9 lebih kuar balik cari kinik...coz badan Dhafir dedar...takut nanti tengah malam melarat plak...cari punya cari xde pon klinik yang bukak....just singgah  guardian kat lam giant...beli ler ubat demam...nasib baik ade...kalo tak naya ler aku..
esok pagi breakfast kat terace garden...tambah rm15 untk Danish...bergambo seblom balik bilik...cuaca pon x panas...maklum ler kul 8 lebih...






sekian citer aku...tima kasih..

ari sabtu tu just makan kat keny rogers kat metro point kajang je..sebab aku beli voucher kat groupon...so kena lah guna sebab dah nak expired...lps makan terus balik umah...sebab my ayang ade keje ofis yang perlu disettlekan...sejak 2menjak ni my ayang agak sibuk sikit...mmm aku xkisah sangat sebab tau kesibukan dia pon untuk kesenangan aku & anak2 di masa depan...janji buleh kuar jalan2 makan2...w/pon sekejap jadik lah...so ari ahad my ayang bagi aku pilih nak g jalan mane...aku ni asal kuar je...tak kisah pon memane...last2 decide nak g alamanda je....sambil2 cuci mata...tapi tujuan utama nak try makan kat manhattan fish...al maklum ler tak pernah lagi try...sebab rege dia pon buleh tahan ler mahal...pastu tak tau nak order ape...dasar kampong.com...
so kita orang pon order lah manhattan flaming seafood platter...shrimp aglio olio...chicken tenders...sedap jugak ler rasa makanannya...shrimp aglio olio tu Danish sorang je yang abiskan...aku dapat ler rasa 1suap...hahha..gambo makanan lupa nak snap...maklum ler sibuk dok pegang Dhafir...takut segala pinggan sudu melayang...cer tengok gelagat si debab ni...tak dok diam weiii...tambah plak Danish ngan Darwish dah lapar..tu yang sampai je makanan terus makan....tak toleh kanan kiri doh...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...