Permata Hati

anugerah terhebat yang aku miliki dalam hidupku....segala yang dicoret untuk kenangan....

sabtu lepas ade lagi sesi merehatkan minda untuk aku & family....kali ni dekat je...kat avani sepang yang dulu dikenali sebagai golden palm tree...dengar nama pon...dah rasa terbeliak biji mata...tak sangka weiii...dapat merehatkan minda kat sini...beberapa tahun lepas...aku ngan my ayang pernah singgah kat makan kat pantai bagan lalang....pastu aku ngan my ayang terpikir lah bila lah agaknya boleh g bercuti kat situ....yelah tempat mahal...sekali rezeki allah bagi...alhamdulillah syukur...biar pon makan tahun...tapi dapat gak merasa jadi orang kaya....hahha...aku check in kul 1...bilik dah tersedia...untuk pengetahuna korang...lepas check in...korang dinasihatkan lah guna vallet parking...sebab kalo tak nak korang kena pak keta kat luar dari kaw hotel...tapi kalo korang guna vallet parking ni...kena bayar rm 20...tapi lepas tu kalo nak kuar...nanti nak masuk parking balik just bayar rm 10...jangan risau insya allah selamat keta tu...macam kitaorang...tak nyusahkan diri lah...cuma poket jelah susah sikit...dari kau berenti je depan lobi...pintu keta orang bukak...keta orang tolong parking kan...beg baju pon orang tolong angkut masuk bilik...servis hotel ni memang bagus...
 ni bilik dia...ade day bed...ade balkoni...bersih dan agak luas lah bilik...
pemandangan dari balkoni...terasa bahang panas...masuk dalam lepak2...sambil menikmati nasik kak wok(entry lain)...memang terbaik....tapi kat avani sepang ni...dari lobi nak ke bilik...memang memerlukan buggy...sebab kalo ko nak berjalan rasa nya xde yang sanggup...dah petang sikit baru aku anak beranak kuar...nak cari mini market..beli kudapan untuk lepak malam nanti...sementara tu posing lah kejap...sambil menikmati pemandangan...Danish tengok je air pantai melambai2 kat dia..bukan aku tak nak g pantai tapi jauh nak berjalan...nak patah balik bilik tukar baju...letih nga g mari jah jawab dio...

susah betul nak amik gamba budak 2orang ni...ade je lah aksi yang nak blurkan gamba...
 
pastu untuk makan malam...kami try kat restoran bayu malam...
cari kat internet ramai yang suggest kedai ni...so kita orang pon try lah...rasa makanan sedap...rege pon takde lah mahal mane...cuma servis ler slow sikit...gamba makanan takde...sebab penat menunggu...
pade pendapat aku lah avani sepang ni memang tempat yang betul2 untuk rehat kan minda...sebab tenang je bila duduk di balkoni...pemandangan pon lawa nak2 waktu malam...pendek kata padan ngan rege lah...tempat makan dalam avani sepang banyak tapi aku xtry pon...so bab tu xleh komen...dah tu jelah nak citer kali ni...





semalam kul 2pg tetiba je dapat call dari adik aku...dalam otak aku hanya satu benda je terlintas...papa...kan betul tekaan aku...adik aku cakap papa tetiba macam orang sesak nafas...nasib baik gak papa aku sempat g ketuk bilik adik aku yang bongsu...kebetulan balik cuti deepavali...terus adik ipar aku n adik aku bawak g kecemasan...risau sungguh hati aku waktu tunggu khabar berita dari adik aku...sambil air mata meleleh2...memang ler sejak arwah mama xde...kesihatan papa agak terganggu sikit...dan alhamdulillah papa ok...cuma kencing manis yang dia hidapi sekian lama nya rendah sangat...jantung dia ok..actually ari raya aji ari tu...kaki papa terkena periuk panas...tahu2 sajalah...orang ade kencing manis ni..."mudoh borak"...tapi mujur gak sekarang kaki papa dah ok....tapi doc still tak bagi bukak balutan coz takut kena kuman..


nilah kesan kena periuk panas...sian papa...harap2 dipermudahkan lah segala urusan papa..


sabtu lepas aku anak beranak sambung lagi sesi merehatkan minda....kali ni kita ke A Famosa resort melaka...kuar umah seawal kul 9++pg...lam sejam dah sampai....coz my ayang ikut lekas....sebab kalo ikut plus cam jem sikit....sebab tak nak termiss dia punya show...sampai kat pintu masuk...amik pas kat situ....terus je ke safari wonderland....kalo korang nak tahu safari ngan water theme park ni sebelah2 je...nak masuk tu kena bayar parking rm3...waktu melepasi parking tu...korang terus je...sebab kat dalam tu ade banayk lagi parking space...cuma kena menapak ler sikit...untuk pengetahuan korang kali ni aku just beli tiket safari woderland +old west+lunch...total rm 2++ untuk 4orang....tu pon beli kat website a famosa...murah sikit ler dan jimat masa...water theme park aku malas masuk ...sebab lebih kurang je ngan tempat lain...ni gamba kat main enterance...pihak diorang yang amik...gamba ni dah ok tapi cuma cam nampak perut aku berlipat lemak...benci tau...kena start diet ni...


ni plak gamba ngan burung2...ni pihak dorang yang amik...gamba kat sini rm18 sekeping..aku beli berkeping2 gamba....bukan ape buleh buat kenangan....

lepas tu kitaorang terus g tengok animal show kul 11.20...dah abis tu kita orang g tengok bird show plak kul 12....dah abis bird show...kita g lunch kat local food court...kat sini just bagi diorang kupon...pastu ade 4 menu nasik+ air...so korang buleh pilih ler ikut suka hati korang...kalo rasa nak makan western sila lah ke bamboo steak...dah abis makan naik truck...sementara tunggu truck selfie lah dulu..jangan tak tahu Danish sekarang dah pandai selfie bagai...
.pusing2 tengok binatang...kalo korang tingin nak bagi harimau makan pon buleh...tapi rasanya rege tiket lain kot...try2 ler tanya....aku tak kuasa nak bagi rimau makan...silap2 hilang tangan anak aku...yelah kalo dah besar semua ok kot...ni seusia Dhafir...faham2 jelah....rimau ke mana anak aku ke mana...
dah abis pusing kita plan nak keluar...tak jadi nak tengok cowboy show kul 2.15...bukan ape Dhafir dah malas nak berjalan...dia mengantuk...so kita orang terus ke hotel...hotel ni berdepan ngan old west...nasib baik bila check in bila dah tersedia...ni lah bilik kami...oklah besar selesa...dan bersih...

dapat ler rehat sejam dua...seblom kuar balik lam kul 5 lebih gitu...g cari makan malam....konon2 nak makan kat area stesen ketapi....tapi entah ler...tersesat + salah jalan...akhir nya makan kat annor seafood...dekat je ngan a famosa tu...makanan dio oklah rege pon tak mahal mano..dah abis makan kita pon masuk ler old west ni...kat pintu masuk ni pon ade gak photographer...tapi aku cam malas ler plak...skali rasa rugi plak...ni seblom masuk kat tempat show...sebab show start 8.30...so layan bergambar lah dulu...





 ni dah masuk kat tempat show...memang best lah...berbaloi ler ngan rege yang dibayar...meriah sangat...anak2 aku pon enjoy...siap berjoget2...ade gak bunga api...

sempat bergamba ngan clown seblom abis show...
 
kalo korang datang  sini pade bulan october ni dorang ade show pasal hallomon...so sila datang lah beramai2..tak rugi...

tu saje citer untuk kali ni...sekian tima kasih..




kan aku ade citer yang 2ari lepas Dhafir kena chicken pox...kali ni Darwish plak yang kena start semalam...tapi tak ler semeriah Dahfir...kalo korang tengok Dhafir ya allah kesian...penuh kat muka badan...dan semalam aku bawak g jumpa doc....sebab Dhafir & Darwsih demam....waktu memula kena Dhafir xde lah merengek sangat....tapi semalam kemuncak nya....punya lah mencabar minda aku...tak nak bagi dia menangis rasa tak selesa..rasa gatal....tak larat nak sapu calamine...sampai abis separuh botol...tengok ari macam dah pecah semua chicken pox dia tu...harap2 sangat semua kembali ok...letih weiii...dah ler si debab ni tak berapa selera nak makan...hanya minum susu je...



last 2 week ank aku hok sulong kena chicken pox...semalam hok kecik plak keno....memula takat 1 2 biji merah je....tapi start pagi tadi memang penuh muka ngan badan dia....adoiii...takat ni xde lah dia merengek2 ke ape...so semalam kebetulan g shopping mall...aku singgah kat watson cari krim daun semambu...tu pon setelah aku cari kat en. google....yelah kalo kat kaw umah aku ni mane nak cari daun semambu kan...nilah krim dia....aku guna masa nak mandi...kira ganti sabun lah...selain tu aku guna krim calamine...aku try bagi minum air kelapa...haram dia nak minum....bila aku suapkan ngan sudu...buleh dia kuarkan balik...last2 aku yang minum....harap2 cepat ler hilang...sebab ari sabtu ni nak g rehatkan minda lagi....tu akan d update kemudian...




Ari ni kan raya aji....macam biasa aku beraya kat perantauan....so xde pape yang best pon...dan menu pagi raya xde lah gempak macam kat kampung....sekadar mee hon goreng je....janji kenyang aku anak beranak.....selalunya aku g umah my SIL...tapi kali tidak....so dari bosan dok kat umah baik ler kuar jenguk shopping mall...ade gak pekdah...yelah kurang2 dapat beli baju selai dua pon jadi lah kan...tu jelah citer aku d ari raya....





Macam biasa last week aku anak beranak g rehatkan minda d Swiss garden Kuantan..tapi sesi merehatkan minda kali ni agak mencabar sikit...puncanya Danish demam...ari jumaat start demam...tapi pagi sabtu...masa bangun tido dia tunjuk kat aku ade bintik2 merah kat dada...terdetik kat ati aku...takkan chicken pox...so pegi ler jumpa doc...memang sah kena chicken pox...adoiii...tapi misi rehatkan minda tetap diteruskan....sebab chicken pox tu baru sikit kuar....kalo cancel cam rugi plak...sampai sane kul 2 gitu...my ayang terus check in...sementara tunggu lam keta...meh kita posing dulu..

ni lah bilik yang kami dapat...ni pon pihak hotel upgrade bilik kita orang...


 dah letak barang...kita terus kuar lunch...maklum ler perut dok bekeroncong lapar....singgah makan kat kedai nasi ayam nor....seblah je ngan kfc...nasik ayam dia ok lah sedap...dah abis makan pusing2 kaw.sekitar jap....pastu terus balik hotel...sambil layan Darwish ngan Dhafir mandi lam bathtub....Danish x dibenarkan join...
petangnya kami turun g jalan2 kat pantai...kaw pantai pon bersih je...budak2 seronok mandi.....


untuk makan malam...kitaorang kuar makan kat planet seafood...actually sepanjang jalan tu banyak kedai makan..so korang buleh pilih ler...menu malam tu aku order tomyam campor...ikn siakap 3rasa...ayam goreng kunyit....rasa makanan dia oklah...harga pon murah...

pagi esoknya...kami just breakfast kat bilik je...ni gambo sementara tunggu my ayang amik kereta lepas check out...tulah citer untuk kali ini...




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...